ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

06/05/2016
από

Μετά τις καταχρήσεις των γιορτών, το σώμα μας, χρειάζεται αποτοξίνωση, για να αποκαταστήσει τις λειτουργίες του. Η λήψη χυμών λαχανικών και η κατανάλωση, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, φύτρων και γενικότερα τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ένζυμα, είναι ότι καλύτερο για να αποβληθούν οι τοξίνες, να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος και να αποσυμφορηθεί η λέμφος, είναι καλύτερο να πίνουμε τα λαχανικά μας και να τρώμε τα φρούτα μας.

Γλουτένη, ένας ύπουλος αντίπαλος.

22/02/2016
από Γιώτα Παρασκευά

Στην εποχή μας η δυσανεξία στην γλουτένη έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους που η διατροφή τους επηρεάζεται από λίγο εώς τρομακτικά, από την ύπαρξη της στα τρόφιμα. Τι είναι όμως η γλουτένη και γιατί προκαλεί τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Ζέα, ένα ποιοτικό δημητριακό

22/02/2016
από Γιώτα Παρασκευά

Η ζέα (triticum dicoccum), είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά και από τα πρώτα που εξημέρωσε ό άνθρωπος.

Αναφέρεται ως ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και κάποιες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμανικό dinkel) ή τη σίκαλη. Υπήρξε βασικό καλλιεργήσιμο είδος στην Μέση Ανατολή και μια από τις κύριες καλλιέργειες δημητριακών στην Αιγυπτο και τη Ρώμη. Αργότερα, επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Τι είναι υγιεινή διατροφή;

22/02/2016
από Γιώτα Παρασκευά

Σίγουρα δεν είναι μια λογιστικού τύπου προσέγγιση, δηλαδή τόσες πρωτεϊνες, τόσοι υδατάνθαρακες, τόσα λίπη...το πορτοκάλι είναι πολύ περισσότερα από βιταμίνη C, η ελιά είναι πολλά παραπάνω από βιταμίνη Ε και ο άνθρωπος είναι πολλά περισσότερα από τα άθροισμα μυών, οστών, δέρματος, συνδέσμων και σπλάχνων. Μέσα στην απλότητά τους, όλα τα πράγματα κρύβουν μεγαλείο, οπότε και το ταπεινό φαγητό είναι απείρως περισσότερα από κάτι που χορταίνει την πείνα μας.

Μίσο, μια μακροβιοτική σούπερ τροφή

22/02/2016
από Γιώτα Παρασκευά

Οσοι έχουν επισκεφτεί κινέζικο ή γιαπωνέζικο εστιατόριο, έχουν σίγουρα δει στο μενού ένα πολύ χαρακτηριστικό ορεκτικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας, τη σούπα μίσο. Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο έχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα.

Βασιλικός Πολτός

22/02/2016
από Γιώτα Παρασκευά

O βασιλικός πολτός είναι μια άσπρη κρεμώδης ουσία, αρκετά όξινη, με ιδιάζουζα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι τριών ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Σωστή διατροφή, σημαίνει υγεία

12/08/2015
από Γιώτα Παρασκευά

Η αξία των βιολογικών τροφίμων

Ας υποθέσουμε ότι έχετε περάσει μια πολύ δύσκολη μέρα, κουραστική και απαιτητική σε όλα τα επίπεδα, έχετε εκνευριστεί, έχετε εξαντληθεί και δεν έχετε προλάβει να φάτε σχεδόν τίποτα. Ίσως έναν καφέ στα γρήγορα και μια δυό μπουκιές από ένα κρουασάν. Το βράδυ, κάθεστε επιτέλους να φάτε και αρχίζει το θαύμα...